Skip to content


Chcel by som byť strom

Strom uprostred lesa. V pokoji by som si rástol, vtáčiky by na mňa srali a robili si pokojné hniezda. Prizeral by som sa na to, ako najslabšie mláďa bojuje o život so svojimi staršími súrodencami a vypadáva z hniezda na zem.

Dole pri mojich koreňoch zomrie a muchy ho rozložia. Prídu aj hrobáriky a iný hmyz. Už mu je to jedno. Lístím telíčko, neskôr už len kostru, zasypem každú jeseň, aby som toto úbohé mláďa pochoval.

Ako strom si môžem rásť koľko len chcem. Nedávno spráchnivel môj starý známy z detstva, tak mám trochu viac miesta. Pod jeho hnijúcim kmeňom sa uchytili huby. Škoda, že nemôžem jesť, by som ochutnal. Hmm, starý kamarát. Keď sme boli ešte len výhonky, hrávali sme sa na skrývačku. Nikdy ma nedolapil, taký som bol rýchly. Koniec koncov, ani ja som nikdy nedolapil jeho. Asi bol rovnako rýchly, ako ja. Kopec srandy s ním bolo. Hej, veru.

Pamätám si, ako sa mu chytila koruna a skoro zhorel. Našťastie sme boli malí a nechytil som sa od neho. Za to jeho rodičia to schytali. Zhoreli do tla. Ostali po nich len biedne kmene, v ktorých si našli úkryt lesné mravce.

Ako som tak rástol, čoraz viac som si uvedomoval, že obsahujem semeno. Toľko semena, že sa mi o tom nikdy nesnívalo. Hotový stroj na rozmnožovanie. Viete, ako strom si nemôžete vyberať, koho oplodníte. Hmyz a vietor vaše semeno roznesú po šírom okolí a ani neviete, kto je vašim potomkom. Tí úbohí ľudia vás, keď je dobrý rok, celého oberú, sterilizujú a nemôžete oplodňovať. Vraj ich to lieči, to semeno. Primitívny to tvor. Ich deti sa po mne liepajú, občas mi polámu pár konárov, ale zniesť sa to dá. Keď polámu všetky konáre dole, už sa nemôžu dostať hore. Je zaujímavé ich sledovať.

Na vzdialenom kamarátovi si urobili hniezdo. Zatĺkali doňho klinčiská s doskami (pozostatky mojich predkov). Chudák, reval ako zbesnený. Na druhej strane sa musí uznať, že to ich hniezdo má dačo do seba. Poviem vám, ľudia majú zvláštny spôsob rozmnožovania. Ani hmyzom, ani vzduchom. Keby len vedeli, že celý les sa na nich pozerá. Nedá sa pri nich spať.

Minule, keď som sledoval západ slnka …

Posted in Radosť.