Skip to content


Ako zvládnuť skúšky bez stresu

Najlepší stav pred aktom skúšky je, že cítite miernu trému, ktorá vás nerozhádže. Všetko je vecou cviku, poďme si preto ukázať návod, ako trému zmierňovať.

Ešte predtým, ako sa pozrieme na spomínaný návod, povieme si niečo o tréme: tréma je citový stav (ako láska, žiarlivosť, strach, obava, fóbia), ktorý znižuje fyzickú alebo psychickú energiu. Dalo by sa povedať, že sa jedná o vzrušenie prejavujúce sa vtedy, keď sa človek dostáva do významných a náročných situácií, akou skúška v škole nepochybne je.

Tréma na človeka doľahne vtedy, keď si uvedomí, že niekto (skúšajúci) vie viac a je schopnejší, ako skúšaný.

Tréma sa prejavuje:

  • zblednutím,
  • očervenením, škvrnami,
  • triaškou,
  • potením,
  • zlyhaním hlasu,
  • dotykmi po vlastnom tele,
  • škrabaním vo vlasoch,
  • problémami so žalúdkom,
  • vypínaním zapínaním pera,

Tréma sa prejavuje skutočne rozmanito. Keďže sme si povedali, že zvládanie trémy je o zvyku, povedzme si ešte, že malá tréma je vždy prospešná. Spôsobí, že aktivuje mozgové centrá, ktoré môžu za naše prežitie a urobia všetko preto, aby sme skúšku prešli bez ujmy. Samozrejme platí, že trémisti by mali ísť na skúšku ako prví. Určite vám nemusím vysvetľovať, prečo. Naopak, dobrá nie je ani prílišná dôvera v seba. Väčšinou to vtedy dopadne zle.

Zdravé sebavedomie + mierna tréma = polovičná cesta k úspechu. Poďme si teraz povedať niečo o tom, ako sa naučiť zvládať trému pred skúškami. A vôbec, pred akoukoľvek životnou udalosťou (svadba, prejav, …).

Zbavte sa trémy

Všetko leží na vašich pleciach. Nikto iný nie je zodpovedný za vaše zlyhanie, len vy sami. Táto pravda a jej bezpodmienečné prijatie vám otvorí cestu k poznaniu vášho vnútra, vašich skrytých schopností. Hovorte si neustále: „ja sám som zodpovedný za svoje úspechy, za ktoré ďakujem, ja sám som zodpovedný za svoje neúspechy, z ktorých sa učím byť úspešným.“ Pokiaľ uveríte tejto pravde, naštartovali ste v sebe motor, ktorý sa už nezastaví, pokiaľ ho budete udržiavať v chode.

Som zodpovedný za vlastný úspech. Ešte raz: som zodpovedný za vlastný úspech. Opakujte si tieto slová tak dlho, pokiaľ sa vám v mysli nevytvorí verný obraz vašich budúcich úspechov, ktoré chcete v živote dosiahnuť. Aj ich dosiahnete, tomu musíte uveriť. Priznanie si viny za svoje činy je prvý krok k úspešnej skúške.

Ďalším krokom je predstava. Predstavte si v mysli, kedykoľvek, no najlepšie pred spaním a hneď ráno, moment po úspešnom zvládnutí skúšky. Nevyzerá to fantasticky? ;-) Vždy sa pristihnem pri tom, ako sa radujem z urobenej skúšky, ktorú mám o týždeň-dva neskôr. Vaše podvedomie bude totiž o tom presvedčené a uskutoční také kroky a zásahy do vášho fyzického sveta, že skúšku urobíte – napríklad sa začnete bezodkladne učiť, urobíte si prieskum sál pre svadobnú hostinu alebo si prečítate prejavy veľkých rečníkov.

Vaša tréma je len vaša a len vy ju môžete buď zmierniť, alebo zosilniť. Nikto iný. Prajem vám preto úspech pri prekonávaní vlastnej trémy.

Posted in Rozvoj osobnosti, Škola.