Skip to content


Ako naučiť niekoho niečo bez vyrieknutia slovka

Mal som taký menší problém. Na radiátor, ako iste vieš, sa občas dajú nejaké tie veci, aby uschli skôr. No brat si tam zvykol dávať tenisky, topánky a iné veci na obutie.

Si to predstav, keď na takom sídlisku je niekoľko stoviek psov. Dosť nepríjemný pocit, keď si dám do rána zohriať tričko, aby som si ho na seba obliekol teplé a brat príde domov večer a položí naň tenisky. Nechcel by som na ňom mať aj niečo navyše, to veru nie.

Podarilo sa mi ho presvedčiť, aby ich tam nedával. A už ich tam skutočne nedáva.Nevyslovil som pri tom ani jedno slovo na jeho adresu.

Ako na to ísť

Predtým, ako som začal konať, zamyslel som sa: „čo asi najviac vplýva na mladších bratov, a vôbec, na ľudí?“ Trvalo mi to asi týždeň, kým som na to prišiel (v podvedomí). A bolo to veľmi jednoduché. Stačí ísť príkladom, a hlavne na to neupozorňovať.

Položil som preto pod radiátor handru a položil tam svoje tenisky a zložil dole aj tie jeho. Asi dvakrát som musel ešte skladať bratove tenisky dole, ale teraz už nemusím. Už asi týždeň mám pokoj, že ráno si dám tričko na seba čisté (pokiaľ schne/zohrieva sa na radiátore).

Ponaučenie

Mnohokrát sa ľudia medzi sebou hádajú pre somariny. Práve pre takéto somariny. Platí to aj pre rodičov a ich deti (aj mňa samozrejme), že všetko sa dá vyriešiť bez zdôraznenia významu niektorých vecí – ono sa to dá pochopiť prirodzene, samo od seba, pokiaľ ukážeš príklad sám na sebe.

Síce som musel svoje tenisky na určitý čas vybrať von z poličky, ale splnilo to účel. A kľudne ich môžem zas odložiť do police. Teraz však bude pod radiátorom handra a na nej tenisky, ale je to vždy lepšie, ako na čistom tričku.

Vyriešiť, ako ho naučiť odkladať si tenisky do poličky bude trochu iná úloha (a na dlhšie), ale už viem, ako na to.

Posted in Komunikácia, Radosť, Rozvoj osobnosti.