Skip to content


Cena webových stránok

Ľudia si myslia, že môžu mať webové sídla za pár eur (rádovo do 19, prípadne ich rozpočet je do 90€ za 200 stranové sídlo). Objasnime si však, kde leží pravda. Prečo to tie webové stránky stoja toľko? To sa nedá lacnejšie? Skúste mi ponúknuť verziu, ktorá je lacnejšia. A tak ďalej.

Tvorba webových stránok je remeslo, ktoré vyžaduje um, cit a tak trochu byť v tom. Venovať sa tejto oblasti aktívne a sledovať, kam všetko smeruje.

Ja chápem, že každý sme museli nejako začať, že sme sedávali za tým počítačom, zistili, že súbor s príponou .html sa dá zobraziť v prehliadači, a že to je webová stránka. Žiaľ, ešte ani ja v tom čase som nevedel, že webová stránka bude vyžadovať viac. O dosť viac.

Nie je ani tak dôležité to kódovanie, ako myšlienka, premyslenie, dotiahnutie detailov používateľskej skúsenosti do absolútnej dokonalosti (alebo sa jej aspoň priblížiť). Táto fáza, myšlienková, stojí viac peňazí, ako kódovanie. To je podstatou záhadnosti, že jednostránkové webové sídlo bude stáť 100€ (také to zdravé minimum). A niekde zaplatíte aj viac.

Keby niekto vyrobil webové sídlo o počte jednej stránky vo Worde a uverejnil by ho v internete, naozaj by to stálo 10€. Preto, lebo sa nad tým nezamyslel, len dal dohromady pár prvkov: menu je vľavo, obsah nejak tak v strede, hlavička hore, doprava dáme počasie, …

Už by som sa opakoval, keby som povedal, že vytvoriť jednostránkové webové sídlo (jednu webovú stránku) za 100€ je úplne v poriadku a o peniaze by ste už prísť nemali, keďže sa Vám môžu vrátiť práve vďaka tej stránke.

Podmienka, aby ste boli úspešní aj na webe: nechajte si webové stránky premyslieť ľuďom, ktorí sa v tomto svete pohybujú denne a už majú aj niekoľko úspešných projektov za sebou. A niekoľko pred sebou.

Posted in práca.

Tagged with , , , , , , , .