Skip to content


Pokec.sk a určovanie trendov v slovenskom internete

Youtube, ako i Digg a o ostatných webových sídlach netušiac, začali s tým, že prehliadač Internet Explorer 6 prestanú čoskoro podporovať a odporúčajú lepšie alternatívy: Google Chrome, Firefox 3.5, Internet Explorer 8. Aspoň podľa obrázka nižšie, ktorý som zhotovil v IE6:

youtube

Svitá na lepšie časy?

Myslím si, že áno. Pokiaľ ladenie stránok pre moderné prehliadače + Internet Explorer 6 zaberie istý čas, tak minimálne 50% toho času bolo strávených pri obchádzaní chýb, ktoré IE6 nesie so sebou z dôb dávno minulých. Ale nielen to.

Moderné prehliadače ponúkajú nespočítateľné možnosti tvorby webových stránok. Pozrite si v Google Chrome túto stránku a potom ju otvorte v IE6/7. Rozdiel vidno na obrázku nižšie.

Google Chrome vs. IE7

Pokiaľ sa ale už pre IE7/8 dá vytvoriť solídny web, tak pre IE6 to už prestáva byť skutočnosťou. Kde sú časy, kedy to, čo sa urobilo pre Firefox 1 bolo rovnaké aj v IE6? Preč. No miestami tu stále cítiť akúsi nostalgiu a občas je natrafiteľné aj na stránky optimalizované pre IE5 a rozlíšenie 800×600 pixlov, čo je spôsobené vydedením danej stránky, i keď ešte koreňovej pre poskytovanie verejných informácií občanom SR.

Svojím spôsobom je možné robiť akúsi alternatívu: pre moderné prehliadače podporujúce všetko nové urobiť nadupaný web, pre prehliadače, ktoré to zatiaľ nezvládajú urobiť web, ktorý bude fungovať a bude použiteľný. Ako sa to napríklad rieši pre textové prehliadače, pre mobily, pre tých, čo nemajú zapnutý JavaScript alebo obrázky.

A čo jednotka slovenského internetu?

Ponúkne Azet používateľom slovenského internetu možnosť posunúť sa vpred? Myslím si, že priestor na to má, a veľký. Má silu i schopnosť určovať trendy. Po spustení novej správy vlastného profilu na Pokeci som prestal používať Facebook. Neviem, nejako prirodzene a myslím si, že Azet by mohol s Pokecom dať ľuďom silnú sieť produktov, ktoré je možné používať na rôzne účely. Previazanosť služieb ako fotoalbumy, videoalbumy, rp-čka, pokec miestnosti, … by z tejto služby mohli, myslím si, urobiť pohodlný komunikačný kanál pre kažého, kadiaľ by bolo možné vymieňať si fotky, videá, názory, možno i súbory viac interaktívne, ako posielaním si odkazov na konkrétne fotoalbumy alebo videá – a to všetko na jednom mieste tak, ako sa to chystá urobiť Google s projektom Wave.

Práve tam úloha prehliadača IE6 ako novinky spred 9-tich rokov končí. Buď necháme na používateľoch internetu, kým prejdú na iné a moderné prehliadače a budeme čakať ďalšie minimálne 2 roky, alebo sa dobra pre slovenský internet chopí niekto z veľkých a vývojári budú môcť konečne tvoriť, nie látať. Tretia možnosť je, že youtube a digg urobia prevrat a všetci tí od nás, čo tam chodia s IE6 prejdú na moderné prehliadače a aj slovenský internet bude obrodený.

Chceli by ste dnes mobil, ako na obrázku nižšie?

nokia3310

Posted in web.

Tagged with , , , , , .