Skip to content


Tipy na ušetrenie 60€ mesačne, minimálne

Chcem vás ale hneď na začiatku upozorniť, že peňažná čiastka tu spomínaná je čisto individuálna, preto za číslo 60€ si dosaďte pre vás vhodnú. Verím, že tieto tipy vám pomôžu v dobe veľkej krízy, ktorá už tu je a ešte nejaký ten piatok bude. Zbytočne si nelepme nálepky na oči a netvárme sa, že sa nás to netýka. Týka: banky škrtia pôžičky, Rusi zastavujú plyn, dolár sa znehodnocuje, firmy krachujú (aj u nás), … No, ale poďme sa pozrieť na tipy, ako peniaze, aj keď možno minimálne, ušetriť v tomto období.

Možno sa zdá 60€ málo, záleží to od uhla pohľadu.

Niekoľko oblastí, bez ktorých sa človek môže zaobísť a bez ktorých bude fungovať aj naďalej, a dokonca možno ešte plnohodnotnejšie:

  • Obmedzenie kupovania časopisov a papierových novín. Pravda (2,80€) + SME (2,79€) + Plus 1 deň (2,43€) + Nový čas (2,38€) = 10,40€ . Odstráneným tohto výdavku ušetríte okolo 10,40€, záleží, ktorú tlač si kupujete a čítate. K tomu by sa dal prirátať nejaký ten týždenník za 1,50€ a mesačník za 2,17€, to by dalo dohromady 14,07€ mesačne.
  • Obmedzenie kupovania nového oblečenia. Sveter vydrží aj niekoľko rokov, pokiaľ je vhodne ladený zvyšnými časťami oblečenia. Ak vo vašej práci nie je vyžadovaná neustála obnova starých vecí, netreba to preháňať. To isté s tričkami, košeľami a podobne. Mesačne môžete ušetriť od 10€ do 30€. Vezmime stred: 20€ mesačne. Viac tu.
  • Sladkosti a iné jedálničkové “zbytočnosti”, ako Coca-Cola, Pepsi a podobne dokážu mesačne ušetriť 10€.
  • Zrušiť jeden paušál/kredit u druhého mobilného operátora. Ušetriť sa dá odhadom od tých 10€ mesačne.
  • Nestávkujte. Stávkovanie v hre Loto a iných aj tak nikam nevedie. Buď vyhráte minimálnu čiastku, alebo milióny, ktoré si potom aj tak nevyberiete. Problém je psychický – ľudia, ktorí stávkujú nie sú zvyknutí žiť s vysokou sumou peňazí. Mesačne je možné ušetriť 4,55€, ak je vyplnených 7 stĺpcov.

Spočítajme si to: mesačne je možné u bežného Slováka ušetriť 58,62€. Vyššie spomínané príklady sú len vzorové a slúžia ako inšpirácia. Samozrejme sa do toho dá zarátať plytvanie pitnou vodou, plytvanie teplom, plytvanie jedlom, plytvanie plynom. To všetko sú drobnosti, ale v konečnom súčte dokážu na vašom účte vykúzliť okrúhle čísla.

Sami rozhodujete, kam miznú vaše peniaze.

Posted in peniaze.