Skip to content


Úvaha nad budúcnosťou

Čo bude o takých tridsať rokov? Svet zrejme bude stále rovnaký, čo do guľatosti. Na druhej strane si dovolím pochybovať, že budeme rovnakým metrom hodnotiť ľudí, ako je tomu dnes.

Rok 2006, skúška zdatnosti

Keď príde nádejný zať s priateľkou za jej rodičmi, na víkend, týždeň, mesiac (no, to už preháňam), čo sa obvykle deje? Skorosvokor začne skorozaťa skúšať. Kosenie, kopanie, múranie, zatĺkanie – obvyklé to skúšky schopností budúceho člena rodiny. Dostavenie sa únavy záleží od fyzickej zdatnosti skúšaného. Moment zaspávania sprevádzajú euforické stavy kľudu a pocitu horľavosti celého tela. Vtedy sú periny krásnym vykúpením. Ráno čaká.

Vŕta sa, dvíha sa, pridržiava sa. Vymyslieť sa dá vždy niečo, čo prerábať. V niektorých momentoch sa skorozať raduje nad tým, že už nie je doba mečov, či nebodaj gladiátorov. Priam až skáče od radosti, že dnes to je len obyčajná vŕtačka.

Rok 2036, skúška zdatnosti

Nádejný skorozať aj s priateľkou sú už rodičmi šťastnej, po dvadsiatke, slobodnej dcéry. Jedného dňa si domov privedie človeka, čo je zrejme opačného pohlavia, ako ona. Ešte stále sa to dá rozoznať. Asi jej frajer. Čoho sa chopí otec, že mu dá na skúšku zdatnosti?

Otec povie: „Počuj, mladý, vygúgli svoj rodokmeň cez dvadsať generácií,“ dostáva za úlohu mladý prírastok. Chlapec sa snaží, z čela mu tečú kropaje potu miešaného s vôňou Luigi Mucini.

Neskôr: „máme studenú vodu, idem na strechu a trochu natočím solárne články, ty mi krič, kedy dosť. To budeš vedieť podľa toho, že toto tu pípne,“ vraví dominantným hlasom otec. Po odladení panelov si idú spolu pozrieť digitálny futbal – Artmedia vyhráva vo finále Ligy majstrov nad Realom Madrid 10:0. Po celom dni nádejný skorozať zaspáva s pocitom nesmiernej únavy a s popálenou rukou od rúrok s horúcou vodou.

Druhý deň. Otec vysvetľuje mladému, ako si napísať jednoduchý skriptík na zvýšenie výkonu chladničky a mikrovlnky naraz. Mladý sa nechápavo uškŕňa. Potom sa spolu budú snažiť urobiť webovskú stránku obsluhujúcu registráciu užívateľa do rôznych systémov ešte skôr, ako to niekto bude chcieť vykonať.

Či aj vtedy to stále bude o vŕtačke a kladive? Nechám sa prekvapiť.

Posted in Radosť, Rodina.