Skip to content


Spoľahnite sa na seba

Nespoliehajte sa na druhých. Pokiaľ niečo chcete dosiahnuť, nejaký cieľ, tak sa v žiadnom prípade nespoliehajte na druhých ľudí. Hlavne nie na tých, ktorí sú ochotní robiť veci zadarmo, bez nároku na finančnú odmenu.

Pár ľudí občas za mnou príde so psím výrazom v tvári a požiadavkou za chrbtom, že či by som im neurobil taký príklad, nevypočítal rozcvičkový príklad z matiky pre 7. ročník ZŠ (Požiadavka VŠ študenta matematiky učiteľského smeru – vraj nevie. Nevedieť je dobré a umožňuje rast, ale nevedieť bez pokusu o vyriešenie a ísť len cestou ľahšieho odporu? Nie!) a podobne.

Tak sa pýtam sám seba, keď odmietam túto chamtivosť, čo by boli tí ľudia ochotní dať za to, ako adekvátnu odmenu? Zrejme si chcú užívať voľna a zneužívať tých, ktorí sa učia priebežne a niečo sa snažia vedieť a naučiť.

Odmietajte

Nebojte sa odmietnuť človeka. Staré čínske príslovie hovorí, že ak chcete hladného nasýtiť, nedajte mu rybu, lež ho naučte chytať ryby. Vy ste si pánom svojho času a nedajte si ho vyplniť drobnými dlaždičkami cesty do pekla.

Čo sa môže stať? Vezmete jednu drobnosť a nič si za to nevypýtate. Nezaberie vám to ani pol hodinku a máte prácu hotovú. Chýr sa rozšíri, príde druhý človek. Samozrejme núkajúc len jeho vlastný úspech ako odmenu. Vás netrápia jeho úspechy, ale vaše vlastné. Vykašlite sa na druhých ľudí, ktorí chcú niečo za nič. Nakoniec budete mať na krku desať polhodinoviek a to je päť hodín. Za päť hodín dokážete pre seba urobiť kopec iných vecí.

Horšie to je, keď vám niekto sľúbi istú službu a sám od seba si nič za to nevypýta. Každý si povie, že aké je to super. Budem mať to, čo som chcel a ešte za to nič nemusím dať. Vzrušený vďakou, predchnutý láskou ani nezaspím. Lenže. Dotyčný „sľubovateľ“ si povie niečo ako: „to počká, mám na to čas,“ a podobne. V jeho podvedomí totiž pracujú akési hodiny výhodnosti, ktoré určujú, ako to je preňho výhodné. Najčastejšie to je z hľadiska peňazí, svojho osobného úspechu v spoločnosti, sexu a smrti.

Preto platí, že pokiaľ môžete niečo urobiť vlastnými silami a dokázať si, že na to máte, urobte to, aj keby ste mali zabiť jeden rok vzdelávaním sa v danej oblasti. Vaša osobnosť porastie a nakoniec si za vedomosť môžete nechať zaplatiť.

Len upozorním, že isté veci môžu znieť sebecky, lakomo a tak nejak. Nie, nie je to pravda. Ide tu o rozlišovanie zneužívania schopností oproti skutočnému oceneniu práce.

Posted in Komunikácia, peniaze, Rozvoj osobnosti.