Skip to content


Nebojte sa peňazí

Začal som sa, zatiaľ len papierovo, venovať komoditnému obchodovaniu. Pri čítaní rôznej literatúry na túto tému som sa dozvedel množstvo užitočných vecí ohľadom peňazí a vnímania bohatstva. Objavil som v sebe skryté chodby, objavte ich aj vy.

Peniaze zvýrazňujú charakter

Zažitý mýtus, že peniaze kazia charakter, je skutočne len mýtus. Charakter majú väčšinou pokazený, čo som si všimol, ľudia, ktorí peniaze nemajú alebo sa sťažujú na ich chronický nedostatok. Preto, a nemajte mi to za zlé, nechcú, aby niekto iný bol bohatší a mal sa lepšie, než oni. Ja osobne žiadnym finančným bohatstvom nedisponujem (zatiaľ ;-) ), ale už len rovina vnímania ukazuje skryté hladiny ľudskej osobnosti.

Peniaze sú tak isto dôležitý prvok ľudského bytia, ako je napríklad prítomnosť športu, priateľov a podobne. Na to netreba zabúdať. Je zaujímavé, že akonáhle začnete rozhovor s niekým na tému peniaze, tak buď sa k tomu nebude chcieť vyjadrovať, buď to prekrúti na srandu, alebo začne vyzdvihovať iné hodnoty nad peniaze.

Tým nechcem povedať, že zdravie je druhoradé, či priatelia. To vonkoncom nie. U nás peniaze vnímame totiž ako niečo zlé. Prečo? Veď sú prostriedkom pre slobodný život.

Chcete poznať váš skutočný postoj k peniazom? Myslíte si, že peniaze zbožňujete? Alebo naopak si myslíte, že paniaze nemáte moc v láske? Tak zavrite na moment oči a povedzte si niekoľkokrát za sebou: milujem peniaze.

Mali ste divný pocit? V tom prípade boli výchovné vplyvy na vás v duchu negatívneho vnímania peňazí. Ak ste mali pocit dobrý a usmiali ste sa, ste na dobrej ceste stať sa bohatým. Prečo si o tom dovolím takto nahlas hovoriť, keď sám žiadne peniaze (rádovo v desiatkach tisícov dolárov) zatiaľ nemám? Jednoducho preto, lebo sa chcem lepšie poznať. Vnímanie prítomnosti peňazí a presviedčanie sa o tom, že sú dobré, mi odokrýva moje vnútro. Pri pomyslení na peniaze sa každý z nás správa tak, ako by sa za iných situácií nesprával.

Neodchádzajte, nezatvárajte tento web, prichádza najdôležitejší odsek článku.

Ako to je so športom? Na začiatku je to nadšenie: milujem basketbal. Prítomnosť silného vzťahu k nejakému športu vás donúti každý deň pre ten šport niečo urobiť. Trénujete, cvičíte, skúšate. Časom sa z vás určite stane človek, ktorý ho ovláda na veľmi dobrej, niekedy až na profesionálnej úrovni. Ani sa nenazdáte a chcú vás do nejakej športovej školy. Začnete mať úspech a chcete sa neustále prekonávať. Dostanete sa do profesionálnej ligy a ste stále viac nabudený k prekonávaniu vlastných schopností. Všetko to úsilie sa deje na hladine podvedomia.

Jeden by povedal: „aké ušlachtilé, ten človek skutočne na sebe pracuje.“ Pozor! To isté platí o peniazoch a chcení získať stále viac. Problém je však v tom, že väčšina ľudí to tak nevníma.

Skutočné zarábanie peňazí dáva človeku možnosť prekonávať svoje schopnosti. Zarobili ste tento mesiac 1000 dolárov? Chcite na ďalší o 1000 viac. Ale aj pre to niečo urobte. Vzdelávajte sa v danej oblasti, ukazujte druhým, v čom ste dobrý a nezabúdajte na to, čo neviete.

Posted in peniaze, Rozvoj osobnosti.