Skip to content


Lov na smrčky, fibonacciho šušky a vybité baterky

Tak sme sa rozhodli, že pôjdeme pozrieť do Demänovskej doliny na smrčky. Riskovali sme, že ešte bude dosť chladno a teda nebudú. Vyrazili sme.

Keď sme prišli na miesto, hľadali sme známe to kolieska lopúchov pri brehoch Demänovky. Aj sme našli, lenže po smrčkoch ani stopa. Brat síce našiel jedného, lenže bol tak malý, že praženica by z neho nebola. Jeden smrčok leto ešte nerobí, ako sa ľudovo hovorí.

Túto absenciu húb som tušil, preto som so sebou zobral aj foťák. Slnko pekne svietilo, tak som sa rozhodol, a netrvalo to dlho, že sa pozriem po matematike v prírode.

Fibonacciho šušky

Veľa ľudí ani netuší, že v prírode by sa našlo niečo z matematiky. Raz by som chcel mať nejakú tú hodinu matematiky za jeden polrok, kedy by sa šlo von. Pozrieť sa, či matematika zo sveta ešte nezmizla.

Fibonacciho postupnosť je takáto: (0), 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, … Jednoducho povedané, nový prvok do postupnosti je súčet dvoch najbližšie predchádzajúcich, t. z. prvý predchádzajúci + druhý predchádzajúci. Niektorý Fibonacci začína nulou a jednotkou, iný jednotkou a jednotkou, teda dvomi jednotkami. Záleží od toho, na čo túto postupnosť vzťahujeme. Pokiaľ na množenie sa králikov, tak nula tam nemá čo hľadať.

Tieto nechutné matematické reči teraz nechám. Sú dôležité na to, aby každý dokázal vidieť, aká krása sa v matematike nachádza. Najprv obrázok.

Keď si teraz všimneš na tej šuške, tak smerom z pravého dolného rohu sa nachádza postupne 5 lupeňov, smerom z ľavého dolného rohu sa nachádzajú tri lupene. Počítajú sa len tie celkovo viditeľné. Pozri teraz na fibonacciho postupnosť.

Fibonacciho čísla sa nachádzajú napríklad aj na ananáse (tiež lupene), aj na kvetoch (okvetné lístky), či na konárikoch maňušiek (keď vezmeš päť závitov, tak maňušiek tam bude vždy trinásť). Chmeľ nie je výnimka.

Škoda, že sa mi vybili baterky vo fotoaparáte. Bolo by tu viac obrázkov.

Záhada štvorlístkov

Premýšľal/a si niekedy nad tým, prečo je ťažké nájsť štvorlístok? Číslo štyri totiž nie je tak fibonacciovské, ako by sa mohlo zdať. Päťlístok preto náročné nájsť nie je. Štvorlístok je totižto anomália, preto je jeho nájdenie vzácne a hovorí sa, že nosí šťastie.

No nie je tá matematika príroda krásna?

Posted in Radosť.