Skip to content


Môj dlhodobý životný finančný cieľ

Budem stručný a jasný. Budem hovoriť len o finančnom cieli. O jednom, ktorý zahŕňa cieľov nekonečne veľa. Záleží, koľko si ich vytýčim. Aj vám poviem, ako ho idem dosiahnuť. Kto bude mať záujem, môže sa inšpirovať. Nebudem nikomu dávať rozumy, pretože sám ich hľadám. Kto chce, pôjde touto cestou spolu so mnou.

V živote si idem všetko, čo budem chcieť, kúpiť v hotovosti

Divné? Možno. Ale keď sa pozriem na väčšinu mladých rodín: dokončia školu, začnú pracovať 8 a viac hodín denne, vezmú sa, dostanú hypotéku, “kúpia” si dom alebo byt, pre ktorý musia ešte tak 40 rokov pracovať. Prídu deti, výdavky narastú, ešte viac treba pracovať = neostáva čas na rodinu, starať sa o deti a podobne. Možno to je jedna z najpesimistickejších možností, no treba si ju predostrieť, aby sa dala ohraničiť možnosť opačná.

Opačnou a tou pre mňa vhodnejšou možnosťou je, zdokonaliť sa tak, aby s narastajúcimi príjmami klesal čas venovaný práci a stúpal čas venovaný rodine. Všetko je to o sebavzdelávaní. Ani nie tak v práci, ani nie v škole. To sa môže človek naučiť len sám. Ešte tam nie som, no je to môj dlhodobý cieľ. Ak som si už nejaký cieľ v živote vytýčil, tak som za ním šiel. Verím, že aspoň jedného človeka tieto slová inšpirujú. Budem len rád.

Ako na to pôjdem? Skúsim zhruba naznačiť, akou cestou som sa za týmto všetkým vybral. Už som vykročil, no neviem, čo všetko sa mi postaví do cesty. Som odhodlaný to prekonať, nech to bude akokoľvek náročné.

Svojím spôsobom chcem dosiahnuť finančnú slobodu. Postup sa možno bude zdať jednoduchý, no jeho naplnenie bude plné krásnych prekážok:

  1. nazbierať dostatočný kapitál na vstup do reálneho komoditného obchodovania;
  2. súbežne s bodom 1 sa učiť a zodkonaľovať svoju obchodnú metódu a testovať ju na reálnych dátach, aby sa tak moje podvedomie pripravilo na prísne pravidlá metódy;
  3. po dosiahnutí dopredu stanovenej čiastky začať reálne obchodovať;
  4. časť zisku znovu dávať do obchodovania, časť na živobytie, časť investovať do pasívneho príjmu;
  5. opakuj bod 4, kým …

Ako vravím, ľahko sa to takto napíše a ešte ľahšie prečíta. O to ťažšie je to relizovať. No práve preto sa mi to páči – je to ťažké a na tej ceste sa nás stretne len niekoľko.

Ak sa chcete zúčastniť tejto dobrodružnej cesty, pozývam vás sledovať Sieťook, kde sa s vami so skúsenosťami rád podelím.

Posted in Investície, Manažment času, peniaze, Rozvoj osobnosti.

Tagged with , , .


8 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Juraj says

    Alebo si knihy od Roberta Kiyosakiho uz cital alebo ich po precitani tohto clanku mozem len odporucit. Hoci nestotoznujem sa s pohladmi Kiyosakiho, pokladam to za velmi dobry navod a podporu ist za svojim cielom.

  2. Peter Druska says

    Juraj, čítal som niektoré, čítam aj teraz niečo od neho. Nič to nemení na tom, že s tými dlhmi/hypotékami/úvermi som tak bol rozhodnutý dávno predtým. Teraz sa mi to všetko vyjasnilo.

    Prečo sa nestotožňuješ s pohľadmi Kiyosaki-ho?

  3. Juraj says

    V prvomrade Ťa chcem pochváliť za článok-veľmi zaujímavý a dobrý. Tiež podobne rozmýšlam ako Ty aj čo sa týka plánu na rok 2009. A to komoditné obchodovanie chceš robiť cez koho? Ja sa tiež zamýšlam nad obchodovaním ale Forexu. Už pol roka skúšam na demo verzii a zatiaľ som zniekoľnonásobil svoj účet. Stále mám ale dilemu ku ktorému brokerovi ísť.

  4. Peter Druska says

    Juraj, komoditné obchodovanie? Cez koho? Ešte nie som plne rozhodnutý, toto si musím dobre rozmyslieť a vyskúšať. Celkom vhodná sa mi zdá Saxobank alebo Interactivebrokers. Ešte som nadviazal aj nejaké kontakty s ľuďmi z USA, ktorí majú brokerské firmy. Otestujem a potom sa rozhodnem.

    Teší ma ale, že sa Ti darí znásobovať Tvoj účet. Sú to len dobré správy. Možno skús financnik.cz (ale to isto poznáš) a ich fórum.

  5. Juraj says

    No to mas pravdu ze ich poznam :) ved oni ma tak nakopli :) ja mam nainstalovane dve dema- XTB a SAXO ale to XTB je pre mna prehladnejsie, lebo Saxu neviem prist na chut. Uz som bol aj na jednej ich prednaske a cil sa chystam na dalsiu. Stale mi ale vrta hlavou-bude to take iste aj s realnymi peniazmi? Vela ludi pise, ze real to bude zataz na psychiku, ale ked si predstavim, ze ako fin. poradca mozem ludom ulozit peniaze tak, ze im zarobia v nejakom fonde 5% pa alebo ked si niekde ulozia a fondy zrazu padnu o 30% a potom sa z toho padu zviechaju 2 roky hmm? Ved na deme som pri investicii 50.000,- SKK zarobil za den 5.000,- SKK tak je to 10% v pluse. A cil budzme mudri :D

  6. Peter Druska says

    Platformu by si si mal vybrať, ktorá Ti najlepšie sedí.

    Rozdiel medzi Tebou ako individualistom a správcom fondu je ten, že Ty si môžeš dovoliť o peniaze prísť, on nie, lebo príde o prácu. Správcovia väčšinou ani len sami neobchodujú a nevedia o tom nič. Len sa naučia frázy, ktorými vedia zaobaliť všeličo.

    Jasne, že to bude psychická záťaž, práve preto sa na to treba už aj reálne pripravovať – simulovať si psychickú záťaž tým, že si predstavíš, že je to skutočné.

    Moja obchodná metóda má úspešnosť 67%, ale reálne to bude menej. Budem ale robiť všetko pre to, aby to ostalo nad 65%. Práve preto je učenie sa ovládať emócie najdôležitejšie na celom obchodovaní. Ja na to idem aj tak, že každú pozíciu beriem ako rovnocennú či získam, či stratím. Je to súčasť obchodovania. Strata = dobre riadená investícia do vzdelania.

  7. Juraj says

    Zdravim Peter, ako pokracujes v plane zbohatnut? Ja som bol tento tyzden v BA na seminar XTB – technicka analyza. Vcelku dobre, ale staci si to aj precitat v knihach. Ked obchodujes komodity, tak aku analyzu vyuzivas viac?

  8. Peter Druska says

    @Juraj, plán ide pomaly, ale dobre. Rýchlo sa nič nedá, keď to má byť dobré a poctivé. Teda dá, ale pomalé začiatky budú mať za následok rýchlu jazdu tým, čo (verím) príde.