Skip to content


Prečo ľudia chodia zamračení?

Túto otázku som si položil už mnoho ráz. Skús sa prejsť po ulici a všímaj si ľudí. Väčšina z nich má výraz tváre, akoby ho práve niekto nasral. Veľa ľudí sa mračí a to sa mi vôbec nepáči. A mračia sa len tak, zo zvyku.

Nieže by ma nejak extra trápili osudy tých ľudí. By som sa mohol zblázniť, keby áno, ale jednoducho si myslím, že úsmev na tvári robí deň krajším. I keď sa nedarí. Povieš mi teraz, že ako sa môžeš usmievať, keď sa deň nedarí. Jednoducho. Stačí si spomenúť na niečo pekné, čo hľadí tvoju dušu.

Platí jedna vec. Vnútorný stav ovplyvňuje náš výraz v tvári a konanie a naopak. Čo to znamená? Proste stačí ráno vstať a miesto uhundraného citrónového výrazu vyraziť do kúpeľne. Tam si staň pred zrkadlo a urob na seba nejaký priblblý ksicht, na ktorom sa zasmeješ. Alebo sa len jednoducho usmej na seba. Zo začiatku sa to bude určite zdať divné, strúhať na seba také tváre, ale nakoniec – pozeráš sa na seba len ty a je to ten najjednoduchší spôsob, ako sa udržať usmievavo a v dobrej nálade celý deň.

Teraz ostáva len spomenúť si na rannú strúhanku, ak ti je cez deň blbo, a hneď máš lepšiu náladu.

S úsmevom na tvári sa lepšie riešia aj krízové záležitosti. Niekomu možno nie, ale niekomu áno. S úsmevom na tvári aj lepšie zapôsobíš na ľudí, tobôž na druhé pohlavie, ktoré je teraz na jar prebujnelé predstavami zachovania ľudského pokolenia.

Ráno vo vlaku

Vlakom, ktorým ráno chodievam do školy, chodí aj jedna nesympatická žena. Ona by možno nebola nesympatická, keby nevyzerala, akoby sa pred chvíľou pohádala s manželom a pritom zahryzla do citrónu na plné ústa. Mračí sa na všetko, na čo sa pozrie. Aj na moje vyzuté nohy vyložené na sedačke oproti. Jednoducho vidno, ako pohľadom reže veci jedna radosť. Nechcel by som sa na jej mieste s takou tvárou stretávať každé ráno v zrkadle. Ech.

O dôvod naviac, prečo sa usmievať (nemračiť)

Večer sa často cítiš unavene len preto, že zapájaš do svojej činnosti svalstvo, ktoré s tým absolútne nesúvisí. Napríklad pri písaní žiadosti sa mračíš. Svalstvo tváre a očí je napnuté viac, ako je únosné a spôsobuje únavu. Uvoľníš sa buď usmiatou tvárou alebo jednoduchou relaxáciou pri zavretých očiach, kedy sa stačí sústrediť na svaly, ktoré používaš zbytočne a jednoducho ich uvoľniť.

S úsmevom je všetko ľahšie, aj to trápenie. Radosť pozrieť sa na človeka, ktorý sa usmieva.

Posted in Komunikácia, Radosť, Rozvoj osobnosti.