Skip to content


Môj prvý deň v škole

Pamätáš sa na svoj prvý deň v škole? Ja nie. Teda na tej základnej. V škôlke si to celkom dobre pamätám. Som sa bál ako mačka vody a skoro celý deň som prestál v šatni, len aby som nevošiel dnu a nezažil tú hanbu. Potom to už bolo dobré, keď ma tam vtiahli.

Prvý deň v škôlke

Ako som už spomínal v úvode, pol „vyučovacieho“ dňa som prestál v šatni s plnými gaťami. Vtedy ešte súdružky učiteľky ma prehovárali, aby som vošiel dnu. Nechcel som. Už ani neviem, čím ma podplácali, ale nakoniec som sa odhodlal. Možno som aj rumázgal, ale to si už nepamätám.

Potom prišli dni, kedy sme sa hrávali na húsky, prvý krát som počul a vyslovil krkolomné slovo Lamborghini a dokonca bol svedkom mnohých detských šarvátok. Neskôr sme prestali naše súdružky učiteľky (či vychovávateľky?) volať súdružkami a prešli sme na buržoázne pani učiteľky. Nechápal som vtedy, prečo.

Škôlka ubehla rýchlo, i dostal som sa na základnú školu.

Prvý deň na základnej škole

Tak toto si nepamätám vôbec. Pamätám si len, ako som šiel na zápis. Vtedy som moju triednu pani učiteľku uvidel prvý raz. Je to mama môjho dobrého priateľa. Len v dobrom na tie roky spomínam.

Teda na tom zápise som voľačo musel robiť, pomenovávať obrázky, lapať ucho cez hlavu, jak taký blázon. Neviem, čo všetko ešte. Na čo si ale najviac pamätám je, že som si mohol vybrať z množstva papierových hračiek. Také tie jednoduché zlepovačky. Vybral som si slimáka. Som bol vtedy asi najšťastnejší na svete :-) .

Prvé štyri roky na základnej škole bola mojou triednou učiteľkou pani Anna Porubčanová. Ako malého chlapca ma fascinovala jej schopnosť radovať sa s nami. Obdivujem doteraz, ako dokázala držať aj niekoľko kníh v jednej ruke smerom k nám a druhou v nich s ľahkosťou listovala. Ja osobne to doposiaľ neviem.

Vyrábala nám aj také stupnice dobrých a zlých bodov. Každý v triede sme mali jeden predmet (papierik), ktorý po pomyslenom rebríku chodil buď hore, alebo dole. Ak sa niekto z nás správal pekne, slušne, dostal dobrý bod a posunul sa v „rebríčku dobroty“ nahor. Kto sa správal zle-nedobre, išiel o jeden stupienok nadol.

Na takéto hodnotiace stupnice si pamätám tieto: strom, my sme boli listy, čo z neho padajú. Pamätám sa na vláčik, aj nejaké more, kde bol žralok a my rybkami. Viac si už asi nespomeniem.

A roky plynuli, a dostal som sa na strednú školu.

Prvý deň na gympli

Celé štyri roky na gympli boli super. Všetky boli ako ten prvý, prvý bol ako všetky ostatné. Vynikajúci kolektív, vynikajúci profesori. Tému gymnázia si nechám na inokedy, lebo to je na dlhšie.

Vysokú školu si nechám na časy, kedy už budem starý chrapúň ;-) .

Čo ty, aký bol tvoj prvý deň v škole?

Posted in Radosť, Škola.