Skip to content


Prečo sa oplatí svietiť cez deň

Stojac na autobusovej zastávke som si nedávno uvedomil, prečo je dobré svietiť cez deň počas jazdy autom. Odporcovia hovoria, že sa tak minie veľké množstvo energie a tak podobne. Áno, minie, ale ak máme ušetriť minimálne jeden ľudský život, tak je na mieste otázka, či tá energia za to stojí.

Myslím si, že áno. Pár fotiek, prečo si myslím, že je dobré svietiť počas jazdy autom aj cez deň je nižšie. Chcem ešte podotknúť, že auto idúce rýchlosťou 90 km/h prejde 25 metrov za sekundu (50 km/h = cca. 13 m/s). Je pravda, že na úseku na priložených fotkách je už 50-ka, ale vodičom je to akosi jedno. Treba rátať so všeličím. Na prvej fotke vidno prichádzajúce auto vo vzdialenosti asi 100 metrov (maximálne o 5 sekúnd je pri zastávke (kde stojím a fotím odtiaľ)).

Predstavte si, že to auto ešte uvidíte a odhadnete, že prebehnutím cez prechod sa akurát s ním miniete (že auto prejde a vy poza cez prechod).

kamión

Vidíte ten kamión prichádzajúci za spomínaným autom? Vďaka zapnutým svetlám ho uvidí viac ľudí cez konáre blízkeho stromu, ako keby svetlá zapnuté neboli, pretože farby áut sú niekedy veľmi splývajúce, kým priame svetlo vytvára dostatočný kontrast s okolitým prostredím.

Prikladám ešte dve fotky z tohto pohľadu. Názor si každý vytvorí sám.

plná

nič

Posted in Komunikácia.

Tagged with , .