Skip to content


Čo by som urobil, keby som mal milión eur

Takáto otázka sa väčšinou kladie na predmetoch v škole, ak chceme zaujať študentov, aby o danej téme hovorili. Väčšinou sa jedná o predmety cudzích jazykov. O peniazoch každý rád premýšľa, niektorí radi hovoria. Poďme sa teda trochu bližšie pozrieť na túto zdanlivo jednoduchú otázku.

Čo by ste vy urobili, keby ste mali k dispozícii jeden milión eur?

Poslal som správu s touto otázkou členom Sieťook skupiny na Facebook-u a čakal odpovede. V podstate takmer každý, kto odpovedal, by kúpil nejakú nehnuteľnosť. Ale poďme sa na problém pozrieť spoločne.

Najdôležitejšie je práve psychické rozpoloženie, keby sa vám na účte objavil jeden milión eur. Už len tým, že človek sa nad tým zamyslí, si vytvára predpoklad, že to v zdraví prežije.

Poznám (okrajovo) niekoľko ľudí, ktorí vyhrali milióny (v slovenských korunách ešte) a nezostalo im nič. Ešte viac sa zadĺžili hypotékami a pôžičkami, pretože mali konečne na ich splatenie a ich situácia sa ešte viac zhoršila. Prečo? Dôvody sú prosté. Neboli na danú situáciu zvyknutí a nevedeli, čo majú s toľkými peniazmi robiť. Rober Kiyosaki hovorí, že nám chýba finančné vzdelanie. Toto správanie to len dokazuje.

Namiesto toho, aby peniaze rozumne investovali do ďalšieho zarobenia peňazí, tí ľudia ich minú. Minú a sú tam, kde boli pred výhrou.

V odpovediach, ktoré mi prišli, sa vyskytli investície do webovej služby, do vzdelania, do podnikania, do prenájmu nehnuteľnosti. To znamená, že takmer každý by do niečoho investoval.

Odporúčam preto pozrieť video Roberta Kiyosakiho, kde horoví o rozdieloch medzi investíciou a výdavkami (v skratke: dom nie je investícia):

Takže je správne myslieť smerom, že peniaze nazvyš človek investuje. Nemyslím tým investovanie do produktov, ktoré ponúkajú banky ako “superbezpečné” a podobne.

Od účastníkov, ktorí už majú deti a manželky, prípadne manželov, mi prišli odpovede, ktoré zahrňujú finančný vankúš pre najbližšiu rodinu, plus skvelý dôchodok pre vlastných rodičov.

Samozrejme nakoniec nechýbali veci, ktoré majú všetko spoločné s relaxom, míňaním peňazí a užívaním si života.

Čo by som ja urobil s miliónom eur

S čiastkou 10 000€ by som začal obchodovanie na komoditnej burze a snažil sa zarobiť ešte viac, ako milión € si založil vlastnú firmu venujúcu sa tvorbe použiteľných webových aplikácií. Ako rezervu by som si nechal 100 000€. Samozrejme by som si kúpil byt a zvyšok by som rozdal rodine prostredníctvom pravideľných mesačných platieb na účty. Kvôli tomu, že ešte stále sa necítim na to, aby som prestal pracovať a začal si užívať.

Je to možno vznešená predstava, ale tak by som to chcel.

Otázkou, ktorej som sa nevenoval je, že čo s miliónom, ktorý je riadne zarobený a čo s tým miliónom, ktorý je vyhratý?

Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na odpovediach na túto otázku a tak aj na tvorbe obsahu pre článok.

Posted in Investície, peniaze, Rozvoj osobnosti.


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. sloper says

    Na Discovery bezal pred casom dokument o americkych vyhercoch obrovskych sum – vsetci do jednoho v priebehu par rokov vsetko rozfrckali.