Skip to content


O akom čase si plánovať stretnutia

Napadlo vám, prečo veľa ľuďom nevyhovuje stretnutie o 9:00, 11:00 alebo 14:30, alebo 15:45? Pretože sa jedná o najobsadzovanejšie časy, ktoré sa veľmi ľahko pamätajú. Ľudia si zvykli na okrúhle čísla zaokrúhľované na 5-ky. Ako teda nájsť čas, ktorý bude vyhovovať často a každému?

Zvoľte netradičný čas. Keď si plánujem príchod niekam, alebo stretnutie, alebo nastavujem budík, tak napríklad:

  • ranný budík 5:48,
  • príchod na pracovný pohovor 8:13,
  • 22:08 ísť spať,

To je len niekoľko príkladov časového manažmentu plánovania nejakých akcií. Prečo to tak je, že tieto časy vyhovujú?

Odpoveď je v tom, že pri čase neobvyklom je človek prekvapený a začne o tom viac uvažovať. Tak napríklad dohoda o stretnutí v čase 8:49 hovorí niečo takéto: je to ešte 11 minút do 9:00, isto bude na základnú dohodu čas.” Proste a jednoducho, takýmto “zvláštnym” časom si dávame rezervu, ktorá ľudí motivuje, pretože tým sa nevnucujeme do ich zabehnutého časového plánu.

Čas 17:37 je mimo plán, pretože veľa ľudí nevie, čo v tom okamihu bude robiť. Väčšinou presne veľa ľudí vie, čo bude robiť v čase 18:00 alebo 17:30, alebo 17:45.

Posted in Manažment času, Rozvoj osobnosti.


3 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. greppi says

    … ak som to spravne pochopil, podstatou tejto metody je, aby ludia neodmietali stretnutia so slovami “Vtedy nemozem, pretoze musim ist …” ?

    Myslim, ze keby som navrhol stretnutie partie o 13:16, vacsina z nich by sa ma spytala, preco som dal taky sialene cudny cas … Co by som im potom na to povedal ?

  2. Peter Druska says

    Podstatou tejto metódy nie je to, aby ľudia neodmietali stretnutia. Aj keď je to jeho dôsledkom. Skôr ide o to, aby sa eliminoval čas, kedy konkrétni ľudia naozaj nemajú čas. Týmto spôsobom sa dá odhadnúť, kedy bude mať každý voľno.

    A keby si navrhol stretnutie partie 13:16? Povedz im svoj dôvod. To je najlepšie. Pokojne im to vysvetli :-)

  3. greppi says

    Vysvetlit takto: “Stretneme sa o 13:16, z dovodu eliminacie casu, pocas ktoreho naozaj nemate cas.” ? :-D Dobre nie ? :)

    Kazdopadne, netradicny cas schodzok ma svoje caro … Skusim to niekedy pouzit.