Skip to content


Ciele na rok 2009

Blíži sa začiatok roka 2009 a je čas dať si nové ciele. Tie staré sa mi podarilo splniť na 100% a povzbudený si dávam nové. Priblížim vám aj metódy, akými sa k ich splneniu chcem dostať. Poďme na to.

Najprv sa ale na chvíľku zastavím pri rozdieloch medzi cieľmi a predsavzatiami.

Predsavzatie

Je rozprávanie o nejakej veci. Nekladie konkrétny dátum, konkrétny postup, ako sa k tomu dostať. Inak povedané, predsavzatia sú “len” reči, ktoré sa väčšinou nedotiahnu do konca. Predsavzatia by mali mať preto aj druhý stupeň: ciele.

Príklad predsavzatia je: “prestanem fajčiť”. Nehovorí sa nič o tom, ako, kedy, kde, …

Cieľ

Cieľ je konkrétna vec, v konkrétny dátum, ktorá sa dosiahne konkrétnou metódou. Teda ak si dal niekto predsavzatie: “prestanem fajčiť,” tak k tomu, aby to bol cieľ, ešte treba dodať:

  1. prvých desať týždňov každý deň obmedzím jednu cigaretu a budem si v mysli predstavovať, aký je život krásny bez cigariet,
  2. nasledujúcich desať týždňov obmedzám každý deň dve cigarety a budem si predstavovať, že krásny život bez cigariet sa blíži,
  3. v decembri už nefajčím.

Z predsavzatia: “prestanem fajčiť,” sa stal cieľ: “v decembri už nefajčím.” Konkrétnou metódou sa k tomu dotyčný dostane. Keď sa k tomu pridá aj motivácia, predstava krásneho života bez cigariet, tak dosiahnutie cieľa je o to pravdepodobnejšie.

Nechcem sa nijak dotknúť depiho, ktorý si dal veľmi zaujímavé ciele na rok 2009, ale dáva do rovnosti predsavzatie a cieľ. Nie je to až tak správne. Napríklad ak chce zarobiť svoj prvý milión, tak hovorí čisto o predsavzatí, pretože nedáva konkrétny dátum, kedy sa tak stane. Síce to chce do konca roku 2009, ale má zadné dvierka, že ak nie tento rok, tak niekedy potom určite.

Toto je preňho nebezpečné, pretože ľahko môže podľahnúť tlaku okolia, ktoré mu bude vravieť, nech je skromný a podobne. Nakoniec sa ten sen nepremení v skutočnosť. Preto depi, daj si ten milión ako cieľ do konca tohto roku :-) . Keď sa Ti to nepodarí, budeš o to odhodlanejší to dosiahnuť v roku ďalšom. (Depi, cháp to ako rozšírený komentár k Tvojmu článku.)

A teraz k cieľom, ktoré si kladiem na rok 2009. Sedmička je zaujímavé číslo, ktoré sa vyskytuje v celej histórii života na Zemi, vesmíru a vôbec. Súčet prvých štyroch nenulových čísel fibonacciho postupnosti je 7, týždeň má 7 dní, svet má 7 kontinentov, preto som si položil 7 cieľov.

1. cieľ: 12/2009 – našetrených mám 5 000€ na komoditné obchodovanie

Metódou cigaretového vreckového a rozumného riadenia toku peňazí je to možné. Síce sa už nedá hovoriť o vreckovom, ako kedysi, ktoré nám dávali rodičia, ako pojem na vysvetlenie je to dostačujúce. Keď si spočítate, koľko priemerný človek minie na ničotnostiach, tak je to ohromujúce číslo. Záleží pri tom na jednotlivcovi, akým spôsobom to zmení.

S týmto cieľom súvisí aj fráza: “luxus na koniec”. Ide o fakt, že keď človek chce byť bohatý, tak luxus musí prísť až na úplný záver, a síce vtedy, keď má pasívny príjem, ktorý je na to istým spôsobom určený ako odmena za dobre vykonanú prácu.

V období finančnej krízy, kedy si človek nemôže byť veľa vecami istý, je šetrenie istej čiastky rozumným krokom. Nesmie to samozrejme presiahnuť istú kritickú hranicu, kedy budem šetriť, šetriť, šetriť až zomriem. To nie. Našetriť a rozbehnúť kolotoč otáčania peňazí. To je dlhodobý cieľ, o ktorom inokedy.

2. cieľ: 08/2009 – oženiť sa

Tento cieľ je celkom jasne definovaný. Podrobnosti si nechám na neskôr, nebudem viac teraz prezrádzať ;-)

3. cieľ: 12/2009 – papierovo zarobiť 100 000$

Metóda, ktorú som za posledný rok vyvinul dáva pekné výsledky, no vyžaduje ešte mierne vylepšenie, aby s narastajúcou veľkosťou účtu dávala aj primerane zvyšujúce sa zisky. Preto budem deň čo deň premýšľať a testovať nepyramídový spôsob navyšovania obchodných pozícií, ktoré by mali viesť k zvýšeniu ziskov.

V roku 2008 sa mi podarilo papierovo zarobiť viac ako 20 000$ (z účtu -5 000$ na +16 000$). Myslím si, že späťnásobiť toto číslo nebude problém, ale nebude to ani jednoduché.

4. cieľ: celý rok 2009 – pracovať neustále mentálne zadarmo

Výplatu v práci budem neustále brať ako odmenu za prácu, ktorú som urobil, nie ako peniaze, pre ktoré pracujem. Pracovať pre peniaze, to je istá cesta k zakrnutiu osobnej kreativity.

5. cieľ: celý rok 2009 – pritiahnuť na Sieťook 10 000 stálych čitateľov

Písať dobre, pre ľudí prospešne a pozitívne. To sú tri fakty, ktorými tento cieľ chcem dosiahnuť. Prezradím, že teraz má Sieťook plus mínus 260 stálych čitateľov.

6. cieľ: 365 dní roku 2009 – každé ráno sa usmiať

Áno, každé ráno, keď vstanem, tak sa na seba pozriem do zrkadla a usmejem :-) . Pomáha to psychike a človek je zázrakom celý deň šťastný a spokojný. Šťastie pramení zo psychiky, no tá sa dá ovplyvniť aj fyzicky – vlastným úsmevom na seba samého. Treba vyskúšať, funguje to.

7. cieľ: celý rok 2009 – nežiadať o zvýšenie platu

Divný cieľ, však? Zrejme ste si pomysleli, že opak by mal byť cieľom: zvýšenie platu. Áno, pôvodne som tak chcel urobiť, v januári 2009, žiadať, pretože viem, že som toho hodný. Ale neurobím tak. Dôvod? Chcem byť neustále motivovaný zarobiť viac iným spôsobom, ako zamestnaním.

Jedným z dlhodobých cieľov je dostať sa z kolobehu výplata-práca-výplata-… do špirály práca-príjem-práca-”väčší príjem”-práca-…

Idem na to. Aké sú vaše ciele na rok 2009?

Posted in Manažment času, peniaze, Rodina, Rozvoj osobnosti.


11 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. depi says

    Ahoj! Vdaka za tvoj doplnujuci komentar a taktiez vysvetlenie rozdielov medzi predsavzatiami a cielmi. Pacia sa mi velmi aj tie tvoje, najma ma zaujal ten s usmevom do zrkadla. Asi to dnes rano pri cisteni zubov aplikujem a uvidime ako to zafunguje :-) Prajem ti aby si aj tento rok naplnil vsetko na 100%!

  2. Peter Druska says

    Ďakujem a prajem Ti, depi, aby Ti úsmev na tvári ostal celý rok 2009 :-) Urobím všetko pre to, aby to bolo na 100%. Som zvedavý, ako to vyjde Tebe. Držím prst.

  3. greppi says

    Moje CIELE na rok 2009:

    Januar
    * Spravit vysvedcenie pod 2,0
    * Naucit sa vsetky maturitne temy na matematiku
    * Kompletne dorobit softver pre Stedoskolsku Odbornu Cinnost (SOC)

    Február
    * Naplno sa venovat maturite (LIT, ANG, Odborne predmety)
    * Prepocitat priklady na matematiku
    * Dohnat SOC do UPLNEHO konca

    Marec, Apríl
    * Zmaturovat (z matematiky nad 75% z externej s.)
    * V SOC skoncit minimalne 3. v celostatnom kole
    * Spravit prijimacky na STU – FIIT aj FEI

    Máj, Jún, Júl, August
    * Zacat pracovat! (> 3500 EUR)
    * Pripravit sa na vysku (financne, vedomostne)
    * Uplne sa osamostatnit! (vydavky, vybavovanie, …)
    * Naucit sa prstoklad AJ S DIAKRITIKOU :)

    September, Október
    * Prestahovat sa do Bratislavy
    * Zacat sa NAPLNO venovat skole
    * Najst si normalny vztah :) (to bude tazke)

    Co na to hovorite ? :)

  4. Peter Druska says

    @greppi, držím Ti prsty. Cieľov máš dosť, tak nech máš dosť času :-) . Myslím si, že “začať pracovať” a “naplno sa venovať škole” nejde dohromady. Jedno alebo druhé bude dominantné. Ak nie, tak obe veci budú tak na pol plynu ;-) Ale bude super, keď to dokážeš tak, ako si želáš.

  5. greppi says

    U mna je najvacsi problem presne dodrzat harmonogram :) – ale uz sa to zlepsuje.

    S tou pracou som to myslel tak, ze od Maja, budem 4 mesiace naplno pracovat (potrebujem sa financne zabezpecit) a potom pracovat prestanem a zacnem sa naplno venovat skole. Ked budem stihat prvy semester, chcel by som zase zacat pracovat :)

  6. Peter Druska says

    Na dodržanie harmonogramu je výbornou pomôckou napísať si zoznam cieľov aj s dátumami a časmi na papier a vyvesiť niekde na oči a každý deň si ho prejsť.

  7. pparis says

    myslim, ze pomozem s tym 5tym cielom, som tu dnes prvy krat, dostala som sa sem po googlovani vyrazu “ako sa ucit”, alebo cosi podobne a po precitani par clankov si davam tuto stranku do zaloziek

  8. Peter Druska says

    Hlásim, že do tejto chvíle je vás už 370 stálych čitateľov.

  9. greppi says

    K tej 7ke:
    “Chcem byť neustále motivovaný zarobiť viac iným spôsobom, ako zamestnaním.”

    T.j. clovek by mal mat viacej zamestnani, ktore mu prinasaju peniaze.
    Primarnym cielom je mat viacej penazi, alebo byt viacej aktivny (= zaujimat sa o viacej oborov a byt v nich co najlepsi, neuspokojit sa iba s 1 robotou, ktora by mohla byt casom monotonna) ?

  10. Peter Druska says

    @greppi, záleží, čo preferuješ. Viac zamestnaní znamená, že budeš mať menej voľného času. Pokiaľ si nájdeš aktivity, ktoré Ti budú neustále čas šetriť a ešte pri tom aj zarobíš, je to oveľa lepšie. Ale ako vravím, skutočne záleží od toho, čo sú Tvoje priority.

  11. greppi says

    @Peter Druska, ja som sa v tom commente trocha zle vyjadril, pretoze pod “zamestnanim” som myslel aktivity (bocne prace, hobby, kde nie som zamestnany “na papieri”).
    Cize suhlasim s vetou: “Pokiaľ si nájdeš aktivity, ktoré Ti budú neustále čas šetriť a ešte pri tom aj zarobíš, je to oveľa lepšie”.