Skip to content


Ako na číslovanie strán od istej strany v MS Word 2003/2007

Riešil som problém, ako očíslovať dokument písaný v aplikácii MS Word 2003 alebo 2007 tak, aby sa číslovanie zobrazovalo len od istej strany v dokumente.

Napríklad ak chcem, aby číslovanie začalo na piatej strane od čísla 5, no zároveň aby sa predošlé štyri strany nečíslovali vôbec (aspoň navonok). Jozef Izso vo svojom článkuopisuje riešenie, ktoré vyžaduje zalomenia strán. Mimochodom, zalomenia strán (sekcie) je dobré používať, sprehľadňuje to celú prácu a dá sa s ňou ľahšie narábať. Takže, ako na to číslovanie strán bez vytvorených sekcií?

Povedzme, že chceme pridať čísla strán do už vytvorenej päty. Čísla majú začínať na piatej strane číslom 5. Na predošlých štyroch stranách sa zobraziť nemajú. Urobí sa to nasledujúcim podmieneným poľom:

{ IF { PAGE } > 4 "{ PAGE }" }

Nejde o obyčajné napísanie zložených zátvoriek na požadované miesto do dokumentu, tak pole nebude fungovať. Potrebné zložené zátvorky sa zapíšu do dokumentu klávesovou skratkou Ctrl+F9. Takže:

  1. Otvoríme požadovaný dokument v aplikácii MS Word
  2. Stlačením Ctrl+F9 (na požadovanom mieste v hlavičke alebo päte) sa zobrazia zložené zátvorky { }
  3. Do zložených zátvoriek napíšeme text: IF { } > 4 "{ }" s tým, že príslušné zložené zátvorky sú taktiež vkladané cez klávesovú skratku Ctrl+F9
  4. Dané pole doplníme o výraz PAGE takto: IF { PAGE } > 4 "{ PAGE }"
  5. Kliknutím pravým tlačidlom myši na dané pole vyberieme voľbu aktualizovať pole (update field) – môže sa totiž stať, že zmeny sa neprejavia, pokiaľ by sme pole neaktualizovali

Ešte raz, konečná verzia podmieneného poľa bude:

{ IF { PAGE } > 4 "{ PAGE }" }

Odporúčam toto pole vkladať buď do hlavičky, alebo päty strán daného dokumentu vzhľadom k tomu, že očakávame, že číslovanie začne až od strany 5. Vysvetlenie daného poľa? Tu je:

pole { PAGE } nesie informáciu o čísle aktuálnej strany, do ktorej je vložené. Ostatné je podmienka so syntaxou: AK ČÍSLO_STRANY > 4 TAK ZOBRAZ_ČÍSLO_STRANY. Ešte raz inak:

  • AK – IF
  • ČÍSLO_STRANY viac_ako 4 – { PAGE } > 4
  • TAK ZOBRAZ_ČÍSLO_STRANY – "{ PAGE }"

Reakcia na aše e-maily

Niektorí z vás riešili tento problém a článok im pomohol. Ale niektoré veci som nezachytil, preto dopĺňam na základe vašich mailov ešte jeden príklad, ako číslovať vo Worde strany.

Číslovanie strán dajme tomu až od siedmej, ale aby sa na nej začínalo číslom strany 4.

Tento problém sa dá vyriešiť pomocou príkazu:

{ IF { PAGE } > 6 " { = { PAGE } - 3 } " }

Ide o to, že normálne sa začína od strany 7 (>6), čo je číslo „7“. Keď z tohto čísla chceme urobiť 4, tak musíme odrátať 3 (-3).

Na teraz všetko o číslovaní strán v aplikácii MS Word 2003/2007. Ďakujem za pozornosť.

Via logicalexpressions.com.

Posted in Počítače.


12 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. hanzi says

    mrte si mi pomohol, dakujem

  2. uzofka says

    dakujeeeem:) velmi mi to pomohlo.uz som bola zufala:( mala som aj myslienky ze to tam dopisem rucne:D

  3. student says

    Funguje. Pomohlo. Ja by som vsak potreboval este nieco specifickejsie. Zacat na strane 7 cislom 7 (predtym sa nezobrazuje) a skoncit na strane 72 a dalej uz nezobrazovať… Je take nieco mozne? DAKUJEM.

    PLS HELP

  4. Stenly says

    Je to fajn, ale teraz chcem aktualizovať obsah a ono je to číslované znovu ako pôvodné, chcem stranu 5 číslovať ako prvú od 1 a potom aktualizovať obsah, ale v obsahu je strana 5 číslovaná ako 5…

  5. WRS says

    Zdravim… super dik funguje to…. no tiez mam podobnu otazku ako STUDENT… napr cislovanie 1 zacina od strany styri… a napr od strany 55 uz aby necislovalo.. dik za help…

  6. Peter Druska says

    S tým skončením číslovania od istej strany: ešte hľadám riešenie.

  7. smlka says

    ahojcek, super stranka, informacia mi velmi pomohla. vdaka

  8. Pepino says

    Dakujem velmi pekne. Prave toto som potreboval vyriesit v mojej bakalarskej praci. :)

  9. luluu says

    ahoj, dakujem velmi pekne za pomoc sama by som na to nikdy neprisla :-) ))

  10. smolko says

    super mi to pomohlo…..diq
    lenze mi musime bakalarky ukladat v pdf formate a tam uz to az tak dobre nefunguje……konkretnejsie v automaticky generovanom obsahu to robi sarapatu…..problem je v tom ze cisla stran su napisane na stranach dobre ale obsah ich berie ako su realne…..to znamena ze aj ked mi na 7 stranu napise cislo 6 tak obsah v tom vidi stale len 7 stranu:(………….a zatial sa mi to nepodarilo vyriesit…………..nejaka rada alebo navod by sa sikol………….diq:)

  11. Lila says

    som sa potesila,ked som nasla riesenie pre moj problem..tiez potrebujem ocislovat od urcitej strany dokument..ale ..nechapem preco..ta podmienka nefunguje..cisluje to stale po svojom:(

  12. Lila says

    uz mi to ide:)takze dakujem za radu:)