Skip to content


9 bodov k zlepšeniu svojho výkonu v práci

Premýšľali ste už nad tým, ako zvýšiť a zlepšiť svoj výkon v práci? Ak áno, určite aspoň jeden bod z nasledujúcich bude pre vás prínosom. Niektoré body možno budú znamenať absolútny prerod vášho myslenia, ale iba tak môžete veci zmeniť.

Nič sa nezmení samo od seba. Iba vy tak môžete urobiť. Iba vo vás driemú všetky pohnútky k zmenám. Nikto to neurobí za vás. Treba si zapamätať, že každý ide sám za seba a nikto vám nepomôže len preto, že vás vidí sa trápiť. Preto ak chcete zmenu,začnite konať už dnes.

Akýsi ucelný pohľad na zvyšovanie svojho výkonu v práci prinášam v nasledujúcom zozname.

1: Presvedčte sa, že práca vás baví

Najlepšie robíme to, čo nás baví. To sa aj najrýchlejšie učíme a motivujeme sa pre činnosť vnútorne. Keď sa presvedčíte o tom, že vás práca baví, váš výkon porastie rýchlym tempom.

Ako? Hľadajte drobné činnosti vo vykonávanej práci, ktoré vás zaujímajú viac, ako zvyšok práce. Tie maličkosti zdokonalujte. Nielen, že sa zlepšíte v pracovnom výkone, ale aj vo vykonávanej činnosti.

2: Svoju prácu majte radi – nájdite v nej pekné maličkosti

Tešte sa z malých vecí. Kričal na vás šéf? Tešte sa sami pre seba z toho, že sa vám niečo podarilo a viete o tom len vy. Ubezpečte sa o svojej schopnosti stručným: „som dobrý“. Tým, že sami seba budete ubezpečovať o svojich schopnostiach, nájdete potešenie v malých častiach svojej práce.

3: Tešte sa na pondelok a každý pracovný deň = počítanie dní a hodín, ktoré vám ostávajú do konca pracovného týždňa znižuje chuť do práce

Zistil som, že keď počítam, koľko hodín a dní ostáva do konca praconého týždňa, tým menej sa sústredím na svoju prácu. Tým klesá aj môj výkon. Urobil som pokus, a začal som sa tešiť na nasledujúci pracovný deň a počítať, koľko hodín som už odpracoval a koľko som pri tom zarobil. Neuveriteľne tak vzrástla moja motivácia a aj pracovný výkon.

4: Nedeľu berte ako oddych, nie ako deň, po ktorom nasleduje robota

Kto berie nedeľu ako nepríjemnosť tesne pred pracovným týždňom, nielen že sa oberá o radosť z jedného celého dňa, kedy môže plnohodnotne oddychovať, ale znižuje aj svoj nasledujúci výkon v práci tým, že sa znechutí už deň dopredu. Zmeňte svoje myslenie už túto nedeľu a vychutnajte si ju naplno.

5: Naučte sa oddychovať

Oddych patrí k práci tak, ako noc ku dňu. Kto neoddychuje, onedlho sa unaví tak, že nebude schopný plnohodnotne žiť. Pri jedle nemyslite na prácu, úplne na ňu zabudnite. Sústredením sa na jedlo váš mozog vypne a oddýchne si.

Tak isto platí, že práca, ktorá zaťažuje človeka aj doma, je veľmi namáhavá. Napríklad učiteľstvo. Problém nie je to, že práca sa berie domov alebo nie. Problémom je, že je vhodné, aby sa ľudia naučili oddychovať, relaxovať. Napríklad zmeniť prostredie a ísť sa niekam prejsť, ísť na výlet, do kina, divadla. Proste vypadnúť so stereotypu, aby ste mozog zaťažili inými, novými podnetmi.

6: Dajte si jasné pracovné ciele

Človek blúdiaci bez cieľa kráča všetkými smermi, len nie tým, ktorý ho posúva dopredu. Je ako ľoď bez plachiet, je ako slepá kura, ktorá hľadá zrno. Človek bez cieľa životom len pláva, vyhovára sa a ospravedlňuje svoju „chudobu“ tým, že tak to má byť. Lenže stačí si napísať na papier cieľ a hneď sa život otočí o 180 stupňov.

Skúste to už dnes. Urobte to a určite sa vám to splní. Ja som si dal na tento rok päť cieľov a štyri z nich som už naplnil. Otáva už len jeden, od ktorého ma delí približne 7 000 USD. Je to azda najrkajší pocit z vítazstva, keď sa vám podarí naplniť cieľ. A predovšetkým nestrácajte hlavu a pozerajte na stanovenú hranicu vždy s nadhľadu.

Medzi pracovné ciele patrí aj zvýšenie platu. Kedy, o koľko a prečo. To sú hlavné tri otázky, ktoré si musíte zodpovedať najprv sami pred sebou, až potom s nimi ísť za zamestnávateľom. Odpoveď je silno individuálna a záleží aj od druhu pracovného pomeru. A hlavne sa musíte sami presvedčiť o tom, že plat aj vyšší chcete a zaslúžite si ho, že to nie je len pre frajerinu.

7: Ako dlho minimálne chcete v práci zotrvať a čo budete robiť potom

Bolo by nezodpovedné k svojim budúcim deťom zotrvávať v pracovnom pomere, ktorý síce poskytuje istotu, ale neposkytuje dostatočné finančné zázemie pre osobný rozvoj vašej rodiny. Ak máte jasne vymedzenú cestu vo vašej terajšej práci, je to veľmi dobré. Ak pracujete len preto, že musíte, snažte sa o prekonanie tohto stavu. Stačí si len určiť jasný cieľ.

8: Koľko chcete míňať a koľko si odkladať

Niektorí ľudia zarobia síce 50, či 100 tisíc mesačne, ale len živoria. Možno si poviete, ako je to možné? Je to jednoducho preto, lebo ak zarobí 100 tisíc za mesiac a minie 95 000 (nech je to už čokoľvek), tak v skutočnosti nežije finančne zdravo a slobodne. Je tlačený až príliš vysokým životným štandardom s pomerne nízkym platom. Keď človek, ktorý zarába 50 000, minie mesačne 10 000, tak je v skutočnosti bohatší, ako náš spomínaný človek s platom 100 tisíc. Prečo? Pretože mu po mesiaci ostane viac (40 000 > 5 000) a vie, že z našetrených peňazí môže stavať svoj biznis ďalej a dokáže prežiť aj niekoľko mesiacov bez práce.

9: Dávajte si krátke prestávky, často

Najdôležitejším pravidlom nášho dnešného rozprávania uzavrieme tento článok. Bez prestávok nemáte čas zregenerovať svoje telo i myseľ a jednoducho rýchlo vyhoríte. Vtedy už môže byť neskoro na oddych. Preto to nepodceňujte a robte si prestávky.

Posted in práca, Rozvoj osobnosti.