Skip to content


Chcete byť úspešný? Padnite 100-krát na hubu

Možno trochu prehnaný nadpis, možno aj vulgárny. No expresivita mnohokrát dokáže povedať viac, ako tisícstranový román. Ukážem vám paralelu toho, prečo sa oplatí čakať na lásku pri toľkých sklamaniach.

Význam slova láska je zrejmý, no v tomto prípade označuje širokú paletu pojmov. Predstavte si pod týmto pojmom pre túto chvíľu cieľ, ktorý sa snažíte dosiahnuť. Hľadáte svoju lásku, cieľ, …

Koľkokrát bežný človek oslovuje za život rôzne osoby opačného pohlavia len preto, aby získal od niekoho druhého pocit úspešného lovca? Dovolím si tvrdiť, že väčšina minimálne dvakrát určite. Takže vaše šance na úspech nie sú ani zďaleka 100%. Sú buď 50%, v normálnom prípade je to trochu (viac) menej. Každým nezdareným pokusom sa vaša úspešnosť znižuje. Predpokladajme, že hypotetický nasledujúci pokus bude úspešný a preveďme si to trochu matematicky:

  • 1 neúspešný pokus = 50% úspešnosť,
  • 2 neúspešné pokusy = 30% úspešnosť,
  • 3 neúspešné pokusy = 25% úspešnosť,
  • 9 neúspešných pokusov = 10% úspešnosť,
  • 99 neúspešných pokusov = 1% úspešnosť,

Takže pokiaľ ste sa do niečoho pustili a nevyšlo to hneď na prvýkrát, vaša percentuálna (relatívna) úspešnosť klesá. Každopádne vaša absolútna úspešnosť pri dotiahnutí vecí do konca stúpa. Stúpa a bude stúpať. Dajme si príklad: pošlem N firmám žiadosť o pracovnú pozíciu a mám dopredu povedzme 1% šancu na úspech. Čo sa stane s človekom, ktorý rezignuje pri tom čísle 1%? Prácu nezíska, pretože nepošle ani jednu žiadosť. A čo človek, ktorý zmýšľa inak?

Ten, kto pošle 10 žiadostí, ešte stále nemá vyhraté, no šance už sú lepšie. Kto pošle 100 žiadostí, má veľkú šancu, že jedna firma sa mu určite ozve. V skutočnosti pri dobre formulovanom liste so žiadosťou o miesto sú tie šance oveľa väčšie. Poďme ďalej.

Ozve sa mu jedna firma zo sto. Bude ho trápiť zvyšných 99? Nie, inak by sa psychicky asi zrútil. Radosť z absolútneho úspechu prekoná mizernú 1% úspešnosť.

Tak je to so všetkým. Trápi vás, že vaše známky v škole sú podobné nasledujúcim? Napríklad 4, 3, 3, 4, 1, 4, 3, 4, 3, 3, 3, 2. Nie je sa nad čím trápiť. Pretože tie známky nie sú odrazom vašich skutočných vedomostí, ale váš pokus nájsť si v živote miesto. Pokiaľ vás neodradia také známky, ste určite na dobrej ceste to miesto si nájsť. Nájsť si lásku. Známky sú len čísla, ktoré nič neznamenajú pre skutočný úspech.

Skutočný úspech je postavený na nekonečnom množstve malých strát. Nakoniec výsledok prekryje všetky a urobí vás šťastným.

Posted in Rozvoj osobnosti.