Skip to content


Ako sa učiť na autoškolu

Pokiaľ čítate tento článok, zrejme máte záujem naučiť sa niečo o učení sa na autoškolu. Hlavne na testy. Opíšem tu metódu, akou sa na testy učilo už niekoľko ľudí, vrátane mňa. Všetci boli úspešní.

Stačia vám k tomu tri veci: aktuálne pravidlá cestnej premávky, papier a pár ostrých ceruziek. Ak máte elektronickú vyhlášku a k tomu testy, asi toto nečítate, takže my ostatní si vystačíme aj s pravekými pomôckami :-) .

V prvom rade si treba uvedomiť, že na prejdenie testov nemusíte čítať znenie zákonov, stačí sa svedomito pripravovať na vlastné testy. Ako na to?

Všetkých možných otázok je niečo pod 1000. Tento údaj je nepodstatný, pretože všetky otázky si budete schopný prejsť niekoľkokrát. A to systémom, ktorý vám teraz predstavím.Výhodou tejto metódy je, že sa nebudete vôbec musieť učiť otázky naspamäť.

Na kus papiera si urobte toľko kolóniek, koľko je otázok do testov dokopy. Ja som na to používal niekoľko kusov listov papiera formátu A4. Na jeden papier sa mi vošlo 100 čísel, čiže pre celú sadu mi stačilo 10 papierov A4.

Riešenie otázok

Otvorte vyhlášku a skontrolujte, či náhodou „správne“ odpovede nie sú zakrúžkované, či inak označené. Často sa to totiž stáva, ak niekto danú knihu už pred vami mal otvorenú.Negumujte krúžky, to aj tak vidno. Miesto tohozakrúžkujte všetky možnosti každej otázky. Tak sa domýlite dostatočne na to, aby ste nerozoznali správnu odpoveď len pohľadom.

Keď úspešne absolvujete krúžkovanie, začnite sa testovať naostro. Prečítajte si otázku a vami zvolenú správnu odpoveď poznačte k číslu otázky na pripravený kus papiera: 1 – a, 2 – b, 3 – b, 4 – a, … Potom riešenie skontrolujte a poznačte si výsledok percentuálne (95%) alebo pomerovo (95/100).

Podľa času a podľa vašich preferencií si môžete každý deň prejsť určité množstvo otázok. Ja som si každý deň prešiel 100 otázok. Keď sa dostanete na poslednú otázku, začnite nový cyklus testovania sa.

Týždeň pred testami, ktoré vás budú posúvať medzi „vodivých“ sa prestaňte testovať. Mozog sa učí vtedy, keď oddychuje.

Čoho sa vyvarujte

  • Ťahák – tak sa moc na test nenaučíte a máte menšie šance uspieť,
  • učenie sa naspamäť – po týždni väčšinu zabudnete, pretože mozog sa preťaží množstvom informácií, čo spôsobí jeho obranný mechanizmus zabúdanie.

Prajem vám úspech.

Posted in Rozvoj osobnosti, Škola.