Skip to content


Splní sa vám to, čo si najviac prajete

Pokiaľ si želáte čokoľvek, splní sa vám to. Už teraz ste na dobrej ceste. Potrebných je niekoľko vecí. Ak tie zvládnete, tak môžete žiť tak, ako si želáte. Poďme sa pozrieť na vec.

Pre príklady netreba chodiť ďaleko. Kto ste sledovali kolá Slovensko hľadá Superstar 3, isto vám neušlo, ako sa jedna z finalistiek vyjadrila, že jej snom je spievať pred futbalovým zápasom. No a sen nenechal na seba dlho čakať. Zápas Žilina proti Slovanu a jej vystúpenie pred tým, je pekným príkladom zo života.

Urobila všetko potrebné pre to, aby sa tak stalo. A stalo sa.

Ďalším, bežnému človeku už bližším príkladom je prianie dostať sa po strednej škole na vysokú. Iba čakanie doma a dennodenné otváranie poštovej schránky, či náhodou mňa nebudú niekde chcieť, nevedie k úspechu. Už len podaním prihlášky sa vaše šance zvyšujú. Ďalej sa musíte patrične pripraviť, aby ste mohli prejsť prípadnou skúškou. Keď všetko dobre dopadne a vy chcete, tak sa vám to splní.

Chcete vyhrať školskú súťaž v skoku do výšky tak, ako kedysi ja po niekoľko rokov? Nevďačím za to tréningu, keďže som žiadny nemal za celý rok. Nevďačím ani náhode, ani nijakému zázraku. Vyhral som tie súťaže preto, lebo ostatným súťažiacim sa vyhrať nechcelo. Bolo na nich vidno, že sa prišli len uliať zo školy a brali to skutočne len ako zábavu (keď sme sa spolu rozprávali). Ja som každý raz vyhrať chcel, nech bola konkurencia akákoľvek. Pamätám si, ako som sa pokúšal (s už istým víťazstvom) skočiť 192 cm. Bolo to neskutočné, no neskočil som. Našťastie mi ostalo pekných 186 cm.

Pokračovať by sme mohli cez mojho dobrého kamaráta, ktorý trénoval basketbal veľmi tvrdo, aby si splnil svoj sen. Chcel sa dostať do Ameriky a hrať tam. Splnilo sa mu to, kde stroskotal na iných veciach, ako hre. Bol tam jedným z najlepších vo svojom mužstve v univerzitnej lige.

Chcenie niečo dosiahnuť, nech je podstata akákoľvek,spočíva vo vidine prekonať sám seba. Mnohokrát stačí len prísť a opýtať sa: „chcem vám pomôcť v budovaní vášho mena, nemáte jedno voľné pracovné miesto?“.

Pokiaľ to dokážem ja, moji kamaráti, aj ľudia, ktorí sú mediálne známejší, tak to určite dokážete aj vy. Preto som skúsil po preštudovaní niekoľkých kníh a článkov o úspešných ľuďoch zostaviť zoznam charakteristík, ktoré ich spájajú:

  • sebavzdelávanie – pokiaľ máte vytýčený cieľ, nesedíte nečinne doma,
  • disciplína – každá vaša činnosti má jasne definovaný začiatok i koniec a finančné dno (strop by mal byť nekonečný),
  • optimizmus – hybná sila rozvoja, lebo každý ste dobrý v tom, čo vás baví,
  • obklopte sa veselými ľuďmi – je neskutočne zarážajúce, ako nudní a zatrpknutí ľudia podkopávajú nohy tým, čo chcú byť úspešní. Bránia im v rozvoji a ťahajú ich so sebou.

Nech je váš sen akýkoľvek, nech si želáte čokoľvek, nenechatjte sa nikým, skutočne nikým odrádzať. Nemusí vás pochopiť najbližšia rodina, priatelia, okolie. V takom prípade si treba hľadať inú spoločnosť na realizáciu svojho cieľa. Nepochopenie iných ešte neznamená, že vy robíte niečo zle.

Prajem vám v budovaní úspechu veľa šťastia.

Posted in Rozvoj osobnosti.