Skip to content


Slušnosťou sa dá dosiahnuť viac

Každý (nie úplne každý) dnes hovorí o prístupnosti webových stránok. Prečo ale nepovedať niečo o prístupnosti človeka a jeho správania sa. O jeho slušnosti.

Ak ťa niečo naštve na druhom a chceš to dotyčnému povedať, nemal by si to robiť v prvotnom okamihu. Hrozí, že tvoje konanie nebude rozumné a nedosiahneš nič. Možno opak. Jednoducho stačí, aby sa všetko uležalo v hlave a konanie treba nechať, ako posledné riešenie. To je záruka toho, že tvoja komunikácia bude slušná.

Príklad: chceš zvýšiť plat

Nezačni hneď hovoriť o tom, že ti to prekáža, že máš nízky plat. Že si určite zaslúžiš viac. Proste tak to nepôjde, pretože každý pozerá hlavne na svoje úspechy, nie na úspechy druhých. Lepšie by bolo povedať: „určite chcete mať úspešnú firmu a dobré meno. Myslím si, že ste si vedomý toho, že každý zamestnanec sa na tom určitým spôsobom podieľa a hlavne, chce sa podieľať. Jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú dobré meno a úspešnosť vašej firmy, sú aj platy zamestnancov.“ Ďalej sa dá pokračovať: „zváženie tohto faktu je na vás. Verím, že spokojní budú všetci, ale hlavne vy.“ A nezabudni sa usmievať :-) .

Treba si všimnúť, nikde sa nehovorí o zvýšení platu. Najčastejšie sa spomína úspešnosť vašej firmy a vášho mena, nechávam to na vašom uvážení. Keď toto človek pochopí, a bude hovoriť hlavne o úspechu druhého, je možné, že sa dočká požadovaného zvýšenia platu.

Opísaný postup nie je samozrejme stopercentný, snaží sa len ukázať na to, že ak je človek slušný a všetko si premyslí, môže dosiahnuť viac. Vycibernie tejto formy komunikácie z teba môže urobiť lepšieho človeka, ktorý nehľadí len na svoj úspech.

Posted in Komunikácia, Rozvoj osobnosti.